Hugo Junkers
Ο Hugo Junkers έγραψε ιστορία στην αεροπορία με τα αεροπλάνα του, κυρίως με τα αεροπλάνα J 1, F 13 και JU 52. Οι εφευρέσεις και τα επιτεύγματά του άνοιξαν το δρόμο για την πολιτική αεροπορία. Χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα, σε κάθε Airbus και Boeing που πετάει ψηλά πάνω από τα κεφάλια μας. Φυσικά, οι καιροί φέρνουν καινοτομίες και οι αρχές του 20ού αιώνα ήταν ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτές. Αλλά ήταν ο Hugo Junkers που, με την ακούραστη ερευνητική του διάθεση και την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει τις αντιστάσεις στο μυαλό των συναδέλφων του, υλοποίησε με συνέπεια αυτές τις εξελίξεις και, αντίθετα με την άποψη της εποχής, έκανε το μέταλλο να πετάξει. Το 1910 κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ιδέα να φιλοξενήσει τις αντηρίδες, την πρόωση και, αν ήταν δυνατόν, το φορτίο και τους επιβάτες ενός αεροπλάνου σε ένα κοίλο σώμα, το σχήμα του οποίου συνέβαλε καθοριστικά στην παροχή άντωσης στο αεροσκάφος. Η λεγόμενη παχιά πτέρυγα θεωρείται σήμερα δεδομένη και χρησιμοποιείται παγκοσμίως.
Ο Hugo Junkers δεν σχεδίασε ο ίδιος κανένα από τα αεροπλάνα του. Ήξερε πώς να αναγνωρίζει και να προωθεί το ταλέντο και να εργάζεται προς έναν κοινό στόχο. Ως αποτέλεσμα, το όνομα ενός σχεδιαστή στον οποίο ο Hugo Junkers μπόρεσε να αναθέσει και να προκαλέσει την υλοποίηση του οράματός του είναι πάντα στενά συνδεδεμένο με κάθε αεροσκάφος Junkers. Λόγω αυτής της στάσης, αναγνώρισε επίσης από νωρίς τις δυνατότητες του Bauhaus, το οποίο δεν έβλεπε πλέον την έρευνα, την τέχνη και τη χειροτεχνία ως ξεχωριστές μεταξύ τους, και έγινε ένας από τους πιο γνωστούς προστάτες του εκείνη την εποχή.
Ως αποτέλεσμα της έρευνάς του, για τον σκοπό αυτό κατασκεύασε μια αεροσήραγγα και την έχτισε στην οροφή της πρώτης του διδασκαλίας, του RWTH Aachen, δημιουργήθηκαν αεροπλάνα που ήταν και οπτικά πρωτοποριακά. Σήμερα μπορεί να φαίνονται δυσκίνητα, αλλά αν τα συγκρίνετε με τα "ιπτάμενα κουτιά" του παρελθόντος, η επανάσταση γίνεται σαφής.
Το Junkers A50 - εξορθολογισμένη καθαρή μορφή
Το Junkers A50 Junior είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της εξορθολογισμένης καθαρής μορφής ενός αεροπλάνου Junkers. Σχεδιασμένο καθαρά ως αθλητικό αεροπλάνο, η μείωση του βάρους ήταν ιδιαίτερα σημαντική εδώ. Αυτό οδήγησε στη μειωμένη, στενή άτρακτο, η οποία εξακολουθεί να φαίνεται εξαιρετικά αισθητική ακόμη και σήμερα.
Το τέλειο, όμορφο σχήμα των αεροπλάνων της και το γεγονός ότι η τεχνολογία που είναι πάνω από εκατό ετών εξακολουθεί να ισχύει σήμερα συνεχίζει να εμπνέει ξανά και ξανά. Δύο μοντέλα Hugo Junkers, κατασκευασμένα από την Junkers Flugzeugwerke, βρίσκονται σήμερα ξανά στον αέρα, σχεδόν πιστά στο πρωτότυπο. Οι κινητήρες έχουν εξελιχθεί και έχουν προσαρμοστεί αναλόγως, και η ψηφιοποίηση έχει φυσικά ενσωματωθεί στα όργανα. Ωστόσο, το βασικό σχήμα δεν χρειάστηκε σχεδόν καθόλου να αλλάξει και οι πιλότοι μπορούν πλέον να πετούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε ένα θρυλικό αεροσκάφος που μπορεί να αποκαλείται διαχρονικά κλασικό.
Η Junkers δεν σκέφτεται μόνο το χθες ούτε όταν πρόκειται για ρολόγια. Φυσικά, η ανάπτυξη ενός φορητού ρολογιού χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Το σχήμα τους δεν έχει επίσης αλλάξει σημαντικά. Τα ρολόγια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αεροπορία για διάφορους λόγους. Παρόμοια με τα ναυτικά όργανα, αποτελούσαν ανέκαθεν αναπόσπαστο μέρος των οργάνων διεύθυνσης και πλοήγησης. Με τα αναλογικά μας ρολόγια, θέλουμε να δώσουμε στους σημερινούς ανθρώπους ένα αξεσουάρ για την καθημερινή ζωή που να τους θυμίζει τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, να αντανακλά το δικό τους στυλ και επίσης να κάνει την πρακτική τους χρήση μια συνεχή πηγή ευχαρίστησης. Το πνεύμα της εφεύρεσης και της αεροπορίας είναι βαθιά ριζωμένο στο DNA μας. Τα ρολόγια Junkers εργάζονται επί του παρόντος πάνω σε μια πολύ ιδιαίτερη καινοτομία υλικού σε συνεργασία με τα εργοστάσια αεροσκαφών. Ποιος λέει ότι μια καινοτομία δεν μπορεί να μεταφερθεί από τον ένα κλάδο στον άλλο, από το παρελθόν στο παρόν;
Η ειδική έκδοση Junkers A 50
Η ειδική έκδοση Junkers A 50 διαθέτει ένα απλικέ αεροπλάνο στο κυματοειδές μεταλλικό καντράν, που μας θυμίζει την αίσθηση της πτήσης πάνω από βουνά και κοιλάδες με ένα ανοιχτό σπορ αεροπλάνο κάθε φορά που κοιτάζουμε το ρολόι. Καθώς είναι εξοπλισμένο με μηχανισμό GMT, μπορεί να ρυθμιστεί μια ξεχωριστή δεύτερη ζώνη ώρας.